Geplaats op: 1 april 2024
In deze moderne tijd worden mandalas niet alleen gebruikt binnen spirituele praktijken, maar ook als een vorm van kunsttherapie en ontspanning. Ze kunnen helpen bij het vinden van rust en het stimuleren van creativiteit, waarbij het kleuren of tekenen van mandalas een intuïtief proces is dat de rechter hersenhelft activeert.
Mandalas hebben ook een plaats binnen de psychologie. Carl Gustav Jung, een bekende psycholoog, introduceerde mandalas in Europa als een middel om in contact te komen met het onbewuste deel van de psyche. Hij zag mandalas als een manier om het ‘authentieke Zelf’ te ontdekken en te integreren.
Hoewel mandalas hun wortels hebben in het hindoeïsme en boeddhisme, hebben ze een universele aantrekkingskracht en worden ze gewaardeerd door mensen van allerlei achtergronden. Ze worden gezien als een krachtig hulpmiddel voor zelfexpressie en innerlijke harmonie, en blijven een bron van fascinatie en inspiratie voor velen. Voor ‘Koopman op pad’ een reden eens een kijkje te nemen in deze wereld. Kijk deze aflevering en je weet waar je het over hebt als het over mandalas gaat.